Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A folyadékbevitel és az egészség

Miért szükséges pótolnunk a folyadékot?

Az emberi test nagy része víz, ezt már az iskolában megtanultuk. Azt is természetes folyamatként éljük meg, hogy egy nap átlagosan 2 liter vizet elhasznál a szervezetünk a hőmérséklet szabályozás és a tisztítási folyamatok érdekében (anyagcsere, izzadás). Bár a testünkben lévő víz mértéke a korunkkal változik (ahogy idősödünk, a víz mennyisége lecsökken) annak pótlása folyamatosan szükséges. A folyadékvesztés természetes folyamat ezért fontos annak utánpótlása is.

 

Mi a megfelelő mennyiség?

Egy felnőtt embernek napi szinten átlagosan 2-3 liter folyadékra van szüksége, hogy a szervezete megfelelően működjön. A szükséges tiszta víz mennyisége évszaktól, tevékenységtől is függ. Hiszen egy perzselő napon fizikai munkát végző embernek sokkal nagyobb mennyiségű folyadékra van szüksége, mint annak, aki a 22 fokos szobában irodai feladatokat lát el. Így azt nem lehet kijelenteni, hogy naponta meg kell inni 3 liter vizet mindenkinek, de a kellő hidratáltságra oda kell figyelni. A bevitt táplálék is tartalmazhat folyadékot segítve ezzel annak utánpótlását. A levesek, a lédús gyümölcsök és a zöldségek is nagy %-ban tartalmaznak folyadékot. Fontos azonban a tiszta víz bevitele is.

 

A dehidratáltság (kiszáradás) milyen veszélyeket rejt?

A kiszáradás hatással lehet az anyagcserére, ingerlékenyebbek lehetünk, kevésbé tudunk koncentrálni. Kevesen tudják, hogy a gépjármű vezetés közben kialakuló akaratlan elalvások / eszméletvesztések legfőbb okozója a folyadék utánpótlás hiánya és nem a fáradtság.

Hogyan hat a szervezetünkre a megfelelő mennyiségű folyadék?

Ha pótoljuk a folyadékot, a vérünk könnyebben áramlik, így gyorsabban eljutnak a tápanyagok a megfelelő helyekre a szervezetünkben. Figyeljünk arra, hogy a víz, amit fogyasztunk megfelelő mennyiségben tartalmazza az oldott ásványianyagokat (sókat). Itt is igaz, hogy jóból is megárt a sok. Törekedjünk a természetes ásványvizek fogyasztására. (A mesterségesen dúsított vizek összetételét tanulmányozzuk megvásárlás előtt.)

 

Mit igyunk?

A valódi folyadékpótlást nem ajánlott ízesített vizekkel, üdítőitalokkal végezni. Próbáltuk már egy forró nyári nap a szomjunk édes üdítővel oltani? Ha igen, akkor biztosan tapasztaltuk, hogy újra és újra szomjasnak éreztük magunkat, míg már alig bírtunk inni. Nem csoda, hiszen a gyomrunk, akkor engedi tovább a bevitt folyadékot, ha a gyomortartalom pH értéke az emésztőrendszerünk számára megfelelő. Mivel az üdítők (a bubis pl. szénsavat is tartalmaz) emésztésre alkalmassá tétele idővel jár, ezért hiába isszuk, nem jut tovább a bélcsatornába és nem szívódik fel. Így a szomjúságunk csak később és lassan enyhül. Igyunk tiszta vizet, amikor csak lehet! Ezzel sokat javítunk a szervezetünk egészségi állapotán. (A víz szerepe rendkívül összetett a szervezetünkben. Többek között segíti a tisztulási folyamatokat, valamint a zsírégetés elengedhetetlen kelléke. Gondoljuk végig, a sok oldott anyagot (cukor, édesítőszer, tartósítószer, egyéb vivő anyagok, aromák) tartalmazó folyadék nehezen használható tisztításra, hiszen olyan anyagokat juttat be a testünkbe, melyeket szintén ki kell tisztítani. Körülbelül olyan, mintha sáros vízzel szeretnénk tisztára mosni a padlót…)

Fogyasszunk természetes ásványvizet (ami megfelelő számunkra) vagy cukrozatlan teát amit akár mi is készíthetünk némi citromból és mentából.

Egyszerű napi rutinként kell beépíteni a folyadékpótlást, kezdjük azzal, hogy minden reggel miután felkeltünk igyunk meg egy pohár szobahőmérsékletű vizet. Ez segít abban, hogy visszanyerjük az alvás során elvesztett folyadékot a szervezetünkben úgy, hogy nem szedünk fel egy dekát sem.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészségmegőrzés
Az oldal tetejére