Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az orvosok az édesítőszerek egészségügyi kockázataira figyelmeztetnek

Az orvosok az édesítőszerek egészségügyi kockázataira figyelmeztetnek
Az eritrit-et (erythritol, eritritol) egészségesnek és biztonságosnak hirdetik, ugyanakkor egy nemrég megjelent tanulmány szerint, az édesítőszer növelheti a stroke és a szívroham kockázatát. Egy szakértő aggasztónak tartja, hogy sok egészségtudatos ember kifejezetten az édesítőszerekhez fordul.

Természetes, fogbarát és gyakorlatilag kalóriamentes: Az eritritol édesítőszert már régóta használják cukorhelyettesítőként több tucat országban és számos diétás élelmiszerben. Egy tanulmány szerint az anyag jelentősen növelheti a trombózis - és így a szívroham és a stroke - kockázatát. Ez különösen aggasztó, mivel az édesítőszert például a cukorbetegségben, elhízásban és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő embereknek szánják, akik eleve különösen veszélyeztetettek - írja a kutatócsoport.
A cukorpótló biztonságosságát meg kell vizsgálni - figyelmeztet a Stanley Hazen, a Clevelandi Klinika munkatársa köré szerveződött nemzetközi csapat a „Nature Medicine” című tudományos folyóiratban. Thomas Eschenhagen, a hamburgi Eppendorfi Egyetemi Kórház munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban, "figyelmeztető jelről" beszél. "A tanulmány rendkívül fontos, mert emberek milliói fogyasztják ezt az édesítőszert minden nap" - mondja a farmakológus, aki a Német Szív Alapítvány tudományos tanácsadó testületének tagja. A tanulmány szerint a mesterséges édesítőszereket egyre gyakrabban adják az üdítőitalokhoz és más élelmiszerekhez, a tanulmányban több német intézmény, például a berlini Charité kutatói is részt vettek. Egyre több bizonyíték volt azonban az anyagok nemkívánatos mellékhatásaira, például súlygyarapodásra, inzulinrezisztenciára, cukorbetegségre vagy szív- és érrendszeri problémákra.Az eritrit alig metabolizálódikAz eritrit - más néven eritritol vagy E 968 - gyakori cukorhelyettesítő, amely nemcsak a diétás italokban, hanem például az alacsony kalóriatartalmú fagylaltokban vagy csokoládékban is megtalálható. Az anyag alig metabolizálódik, a vizelettel ürül, ezért szinte kalóriamentesnek tekinthető. Az anyagot, amelyet kilószámra lehet megvásárolni az interneten, maga a szervezet is termeli, de nagyon kis mennyiségben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) például az alkoholmentes italokhoz 1,6 százalék hozzáadását tartja biztonságosnak - ez literenként 16 gramm eritritnek felel meg. Még ha az ilyen anyagokat a szabályozó hatóságok biztonságosnak is minősítik, írja Hazen csapata, valójában keveset tudunk hosszú távú hatásaikról. Eddig nem végeztek vizsgálatokat a trombózis kockázatáról.
A kutatócsoport most kifejezetten ezt vizsgálta.Először is, a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatának kitett közel 1200 résztvevő adatai egyértelműen arra engedtek következtetni, hogy a vér magas eritritol szintje összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke kialakulásával. Két másik nagy csoport - 2100 amerikai állampolgár és több mint 800, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából szintén különösen veszélyeztetett európai - elemzése megerősítette ezt az összefüggést.
Ez még akkor is igaz volt, ha a résztvevők kockázati tényezőit is figyelembe vették. Általánosságban elmondható, hogy a stroke és a szívroham kockázata körülbelül kétszer olyan magas volt a különösen magas koncentrációjúaknál, mint a különösen alacsony koncentrációjúaknál. Ez a megállapítás mind a férfiakra, mind a nőkre, valamint más alcsoportokra, például kor- vagy súlycsoportokra is vonatkozott. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az édesítőszer növeli a vérlemezkék aggregációját és a véralvadási hajlamot. Ez növeli az érelzáródás (trombózis) és ezáltal a szív vagy az agy keringési problémáinak kockázatát. Egy tipikus eritritol tartalmú ital elfogyasztása után nyolc egészséges önkéntes vérplazmájának eritritolszintje néhány órán keresztül mintegy 1000-szeresére emelkedett, és két napig jelentősen emelkedett maradt.
"Több bizonyíték is azt mutatja, hogy az emelkedett eritritolszint közvetlenül hozzájárul a vérlemezkék fokozott reaktivitásához és a trombózis fokozott kockázatához" - írja a csoport. A mesterséges édesítőszereknek általában és különösen az eritritnek a szívinfarktusra és a stroke-ra gyakorolt hosszú távú hatásait felül kell vizsgálni, különösen azoknál az embereknél, akik már eleve fokozott kockázatnak vannak kitéve."A szív- és érrendszeri betegségek idővel alakulnak ki, és a szívbetegség világszerte a vezető halálozási ok" - idézi a Cleveland Clinic közleménye a tanulmányt vezető Hazent. "Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az élelmiszereink nem járulnak hozzá ehhez rejtett módon."
A hamburgi szakértő, Eschenhagen "meggyőző érvelési láncról" beszél. Bár nem zárható ki teljesen, hogy rejtett tényezők felelősek a megfigyelt hatásért, de a látványos adatok meggyőzőek. "Ennek az édesítőszernek a fogyasztása óriási eritritol-koncentrációhoz vezet a vérben, méghozzá hosszú időn keresztül."
Stefan Kabisch, a Charité Német Diabéteszkutató Központjának (DZD) munkatársa azt gyanítja, hogy a magas kockázatú betegeknél talált kockázat valószínűleg átvihető más emberekre is. "A kiadvány fontos, sőt, már régóta esedékes ösztönzést ad a már engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, például az édesítőszerek intenzívebb kutatásához”, hangsúlyozza. Azonban még túl korai lenne figyelmeztetést kiadni az ilyen anyagokkal szemben.


Hans Hauner, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) táplálkozástudományi orvosa "lenyűgöző adathalmazról beszél, amely klinikai szempontból robbanásveszélyes és komoly". De még mindig vannak nyitott kérdések. "Ezek és a kérdéssel kapcsolatos egyéb kérdések hatalmas kihívást jelentenek a tudomány számára, és minden bizonnyal évekbe telik majd, amíg remélhetőleg tisztázódik a helyzet."

 


Forrás: welt.de


 

Az oldal tetejére