Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

DIRECT-tanulmány: van visszaút a diabétesz diagnózisa után: elsősorban a súlycsökkentés a megoldás

DIRECT-tanulmány: van visszaút a diabétesz diagnózisa után: elsősorban a súlycsökkentés a megoldás
San Francisco – az újonnan diagnosztizált 2-es típusú diabéteszesekről általánosságban elmondható, hogy progresszív betegségben szenvednek, amely aztán valamikor inzulinproblémákhoz vezet.

Scientific Sessions der American Diabetes Association (ADA)
Dr. Roy Taylor (Newcastle University) szerint az emberek, akik fenntartják a jelenlegi súlyukat, sőt növelik, akkor a diagnózis feállítása után szépen lassan lefelé indulnak el a lejtőn. "Ezt egyszerűen a súly csökkentésével lehet elkerülni. A 2-es típusú diabétesz diagnózisa után csak egy út van vissza. És ez egy jó hír az érintetteknek”, mondja Taylor.

Jelentős eredmények megcélzása a praxisokban

Dr. Alvin C. Powers (Vanderbilt University School of Medicine in Nashville, Tennessee) moderálta a sajtókonferenciát, ahol a DIRECT-tanulmányról beszélgettek. Azt mondja: „A cukorbetegség tulajdonképpen egy progresszív betegség. A Taylor és csapata által a praxisban elért eredmények valóban figyelemre méltóak.  
A DIRECT-tanulmány megmutatja, hogy a gyors súlycsökkentéssel – ha lehetséges az elért súlyt megtartani, korai 2-es típusú diabéteszeseknél valóban remissziót lehet elérni.
„A tanulmányunkban egy valódi reprezentatív cukorbeteg csoport volt a mindennapi környezetében”, mondja Taylor, aki az eredményeket az ADA-kongresszuson amerikai publikum előtt mutatta be, miután a brit DUPC-n (Diabetes UK Professional Conference) is prezentálta és egyidőben a Lancet Diabetes & Endocrinology lapban is megjelent.
„A betegek meg akarnak szabadulni a diabétesztől és a tablettáktól. Szóval van egy erős hajtóerő, amit az orvosok és a cukorbetegek is előnyükre tudnak fordítani. De nem mondhatjuk azt az embereknek, hogy megszabadulhatnak a szenvedéseiktől.
Nagy-Britanniában, ahol a vizsgálatot végezték, további kísérleti tanulmányok is futottak, mert az országos szintű beavatkozáshoz további adatokra volt szükség.

A DIRECT-tanulmányban 149 cukorbeteget 3-5 hónapig tartottak folyékony étrenden (napi kb. 800 kcal), és a cukorbetegséget gyógyszeresen kezelték. A testsúlycsökkentés után a kalóriabevitelt ismét megemelték 6-8 héten keresztül.
A kutatók a diabétesz remisszióját már korábban meghatározták, 6,5 alatti HbA1c-értékkel, és 126 mg/dl alatti éhomi vércukorértékkel gyógyszer használata nélkül. A páciensek 36%-a elérte ezeket a kitűzött értékeket és még tartani is tudták 24 hónapig. Az, hogy a páciensek elérték a meghatározott remissziót, több tényezőtől is függött – mindenekelőtt a súlycsökkentéstől. A 10 kg-nál többet lefogyó résztvevőkből kétharmaduk (64%) 2 év után elérte a remissziót.

A diagnózis után eltelt idő is szerepet játszhat.

A résztvevők egyharmada, bár fogytak, mégsem érték el a remissziót. Őket a kutatók "reagálóként" és "nem reagálóként" különböztették meg.
Egy tényező, amit a reagáló státusszal össze lehetett kötni, az az idő volt, ami eltelt a diabétesz diagnózisa után, mondja Taylor. A reagálók átlagban 2,7 évvel a tanulmány kezdete előtt tudták meg a diagnózist, míg a nem reagálók átlagban 3,8 évvel előtte.
Taylor szerint az ötlet az, hogy a folyamatos destrukció ellenére az inzulin-termelő béta-sejtek 2-es típusú diabétesznél még reagáló béta-sejtek, amelyek csak pihennek. „A mérgező tápanyagmiliő megszüntetésével a bétasejtek specifikus funkciója visszatér. Még további vizsgálatokra van szükség, hogy a tényezőket azonosítani tudjuk, amelyek a meghatározzák, hogy vezet e a jelentős súlycsökkentés diabétesz-remisszióhoz, mondja Taylor. „Mindenkinek van egy saját hasnyálmirigye, egyéni feladatokkal”, mondja válaszként arra a kérdésre, hogy a genetika szerepet játszik-e.
„Minden jel előttünk van”, mondja majd hozzáteszi: „Ez még csak a történet kezdete, nem a vége”.

Ön is érintett és szeretné megragadni a lehetőségét, hogy visszafordítsa a frissen felismert folyamatot? Mint a fenti tanulmány is mutatja, még 100%-osan működő eljárás nincsen, de a vércukorszint beállása kapcsán már több ügyfél pozitív tapasztalatokról számolt be. Hívja a részletek kapcsán telefonon a Premium Program hivatalos tanácsadóját Andreát a +36 20 266 58 65-ös telefonszámon! 

Forrás: deutsch.medscape.com

Az oldal tetejére