Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ép és szép fogak az ultrahang erejével

Ép és szép fogak az ultrahang erejével
A fogíny megbetegedését a szájüregben élő baktériumok túlszaporodása, a fogakra és az ínyre lerakódó lepedék, plakk okozza. Ezeket azonban a rendszeres, alapos fogmosással el tudjuk távolítani, így megőrizhetjük épségüket, szépségüket.

Naponta két-háromszor, két-három percig mossunk fogat, a fogsor mindkét oldalát körkörös mozdulatokkal alaposan átkefélve, a nyelv hátát is letisztítva. Legjobb a kis fejű, rugalmas nyakú, puha sörtéjű fogkefe, amellyel az eldugott helyek és fogbarázdák is megtisztíthatók. A rések tisztítására használjon fogselymet.

A hagyományosnál hatékonyabban távolítja el a lepedéket az elektromos fogkefe, a legújabb generációs ultrahangos fogkefe  azonban az ultrahang hullámmal (és egy speciális fogrém segítségével) gyakorlatilag dörzsölés nélkül tisztítja tökéletesen tisztára a fogakat és a fogínyt. A hullámok behatolnak a fogínytasakba és a fogíny mélyebb részeibe is, így a mélyebben lévő baktériumokat is elpusztulnak, a gyulladások, a szájszag is megszűnik.

 A fogszuvasodás úgy alakul ki, hogy a fogak külső részén lévő fogzománc ásványianyag-tartalma külső hatások következtében kioldódik, a fogzománc elvékonyodik, megrepedezik, kilyukad. Ez az apró sérülés többnyire a fognyaknál, a barázdákban és a fogközökben jelenik meg először. Eleinte még nem látszik, csak a fogak érzékenyebbé válása, később a fájdalma figyelmeztet rá. A fogzománc legkisebb sérülése is bajt okoz, így a sérült foggal mielőbb fogorvoshoz kell fordulni, hogy betömhesse, mielőtt a fog belső, idegeket és ereket tartalmazó részét is eléri a sérülés miatti gyulladás, ami nagy fájdalommal jár. A legelhanyagoltabb esetekben már nem menthető meg a fog.

A fogmosás mellett fontos a táplálék összetétele is: a savas hatású ételek roncsolhatják a fogzománcot, a sok szénhidrát pedig a baktériumoknak kedvez. A fogzománc védelmét segíti a fluor, mert hozzájárul a savak miatt „felpuhult” fogzománc ásványi anyag tartalmának helyreállításához, és gátolja a baktériumok szaporodását és savtermelését. A fogzománc védelmét szolgálja az ún. barázdazárás illetve a fogkő eltávolítása is, ezért akkor is ajánlatos legalább évente felkeresni a fogorvost, ha semmilyen panaszunk nincs.

Forrás: Recept Nélkül Egészségvédelmi folyóirat - Kiss Éva

Az oldal tetejére