Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fogágy-betegségek az ínysorvadás mögött

Fogágy-betegségek az ínysorvadás mögött

Magyarországon a fogvesztéshez vezető gondok, a fogszuvasodás és az ínygyulladás különösen gyakoriak. Mint a legtöbb fogászati problémát, az ínybetegségek többségét is a nem megfelelő szájhigiénia és a korai panaszok figyelmen kívül hagyása okozza.

Fogvesztéshez a fogszuvasodás mellett leggyakrabban a fogágy - a fog gyökereit körülvevő szövetek - leépülése vezethet. Egészséges fogazat esetében az íny nagyon szoros tapadással rögzül a fog nyakán, de ha a szoros tapadás meglazul, akkor baktériumok juthatnak egyre mélyebben a fog és az íny, majd a csont közé.

Az íny tapadását leggyakrabban az íny szintjében - nem megfelelő fogtisztítás, hibás fogpótlás, tömés, vagy szabálytalanul álló fogak miatt - felhalmozódó lepedék illetve fogkő károsítja. A lepedékben élő baktériumok ínygyulladást váltanak ki, amit az ínyvérzés és a fog mellett kialakuló 0,5-1 cm mély tasakok jeleznek. Ez az ún. krónikus parodontitis, ami egy idő után a fogak mozgását, kihullását is eredményezheti.

A fogágy károsodhat tasakok kialakulása és gyulladás nélkül is. Ez történik ínyrecesszió, az íny visszahúzódása esetén, amit a fogak túlterhelése vagy rossz technikájú, vízszintes irányban súroló fogmosás is kiválthat. Az íny visszahúzódása miatt megjelenik a zománcnál puhább gyökércement, ennek lekopása után pedig a gyökerek is védtelenné válnak, amit a fogak érzékenysége jelez.

 

Ultrahangos fogkefe a fogínysorvadás megelőzésére

 

A megelőzésben kulcsfontosságú a megfelelő szájhigiénia. Kisfejű, a fogzománcot nem sértő fogkefét használjunk, ennél hatékonyabb az elektromos fogkefe, a szuper-technikát pedig az ultrahangos fogkefe jelenti. Sok múlik a megfelelő technikájú fogápoláson, de kialakult betegség esetén ez már kevés, orvosi segítség kell. A kezelés első lépése mindig a kiváltó ok és a gyulladás megszüntetése. A gyulladás rendezése után a parodontológus fogszakorvos az elvesztett szövetek – a csont és az íny – műtéti pótlását is gyakran el tudja végezni a fogak körül.

Az ínyrecesszió miatti fogérzékenységet az erre kifejlesztett fogkrémek csökkenthetik ugyan, ám az íny ettől nem nő vissza. Az ínyvisszahúzódások ténylegesen olyan parodontológiai sebészeti terápiával orvosolhatók, melyben az elvesztett íny a szájüreg más területéről visszapótolható.

Forrás: Recept Nélkül Egészségvédelmi folyóirat - Kiss Éva

Az oldal tetejére