Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan mossunk fogat?

Hogyan mossunk fogat?

A megfelelő szájhigiénia elérése, és fogaink épségének megóvása a rendszeres és helyes fogmosással kezdődik. Érdemes, sőt szükséges már egészen kicsi kortól arra szoktatni gyermekeinket, hogy ha lehet, minden étkezés után, de minimum naponta két alkalommal fogat kell mosni.

Habár a hazai statisztikák elég szomorú képet mutatnak, némiképp vigasztaló lehet, hogy a fiatalabb korosztály körében – ha lassan is – de javulás mutatkozik a szájhigiénia területén. És mégis, a felnőtt lakosság alig pár százaléka mondhatja el magáról, hogy egyetlen rossz, vagy kezelt foga sincs. Mi lehet az oka?

Az alapos és szakszerű fogmosás nem minden esetben elegendő fogaink megóvására, de semmi okunk a pánikra, van néhány kiegészítő eszköz és tevékenység, amivel tovább javíthatjuk fogaink esélyeit.

Elektromos fogkefe a hatékonyabb tisztításért

Egy időben állandó vitatéma volt az elektromos fogkefe és manuális fogkefe összehasonlítása. Mára egyértelművé vált, hogy egy elektromos fogkefe sokkal hatékonyabban tisztítja meg fogainkat, mint „kézi működtetésű” társai. Sőt, a fogkefe evolúció sem áll meg, és a szónikus fogkefék után már az ultrahangos fogkefék jelentik az otthoni száj- és fogápolás csúcsát, és egy még magasabb szintre emelték az otthoni fogápolást.

 

Ultrahangos fogkefe vs manuális fogkefe

 

Nem feltétlenül az olcsóbb fogkefe a jobb

Fogkefe vásárlásakor ne csak az árcédulát tartsuk szem előtt. Egy alacsony árkategóriájú, de kevésbé hatékony eszköz csak részmegoldást jelenthet. Fontos, hogy olyan fogkefét (és fogkefe fejet) válasszunk, ami leginkább megfelel a „mi méretünknek”. Gyermekek és hölgyek esetében például a kisebb fejméret a megfelelőbb, de urak esetében is szempont, hogy a hátsó fogakhoz is hozzáférjen. Arra is figyeljünk, hogy a durva sörtéjű, túl kemény fejek károsíthatják a fogzománcot és a fogínyt is, így amennyiben a hagyományos kézi, vagy elektromos eszközöket preferáljuk, inkább közepesen kemény (médium jelölésű) fogkefét válasszunk. Az ultrahangos fogkefe vásárlásakor, ez a szempont nem mérvadó, hiszen itt tisztításkor nem történik sikálás-dörzsölés. 

Cseréljünk fogkefét (vagy fogkefefejet) 3 havonta

Napi kétszeri fogmosás mellett, a fogkefe(fej) sörtéi kb. 3 hónapig tudják rendeltetésszerűen elvégezni a feladatukat. Akár „szétrágtuk” a fogkefénket, akár – ránézésre – „patika állapotban van”, elsősorban higiéniai okokból, de 3 havonta cserélni kell azt.

Fogaink ápolásához használjunk kiegészítő eszközöket

A szilárd ételmaradékok, fogközökbe szorult nagyobb szennyeződések eltávolítására tökéletes a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe. A legszerencsésebb az, ha ezek használatát a fogkefével történő tevékenységgel egyszerre időzítjük, így biztosan nem marad el.

 

Fogköztisztító használata

 

Egyre népszerűbb a szájzuhany, Ön helyesen használja?

Szájzuhanyt kizárólag a fogmosás befejezése után használjunk, mivel a még meg nem mosott fogsor „zuhanyoztatásával”, akár a fogíny és a fognyak találkozása közé is bemoshatjuk a szennyeződéseket! Ez aztán akár gyulladáshoz is vezethet. A szájzuhany nem helyettesíti a fogmosást, és közel sem tisztít olyan hatékonyan, mint egy fogkefe.

Várjunk egy kicsit, mielőtt fogkefét ragadnánk!

Étkezést követően, fogaink savas hatásnak vannak kitéve, hiszen az ételek feldolgozása már a szájüregben, nyálunk által elkezdődik. (A nyálban szénhidrátbontó enzimek un. nyálamiláz is található.) A savas ételekről és italokról nem is beszélve. Ebben a savas közegben a dörzsölő-sikáló eljárással csak újabb kihívások elé állítanánk fogainkat. Iktassunk be minimum fél órát az étkezés és a fogmosás közé!

Tökéletes fogmosás nem létezik

Kimutatások szerint, a legjobb és legalaposabb fogmosás után is a fogfelületek maximum 85%-át érjük el fogkefénkkel. Éppen ezért, a korábban javasolt kiegészítő eszközök mellett, a félévente esedékes fogászati ellenőrzés beiktatása is erősen javallott. Igen, tudjuk, hogy mindenki fél a fogorvostól, de a fentiek betartása és a rendszeres ellenőrzés mellett, aligha lehet akkora a baj, amit – ha vacogó fogakkal is de – ki ne lehetne bírni.

Ellenőriztessük fogainkat!

Fogmosás után már csak vizet…

Azt reméljük, hogy ez mára már mindenki számára egyértelmű, de azért megemlítjük: Az esti fogmosás után, kizárólag vizet fogyasszunk! Cukortartalmú italok és ételek komoly károkat tudnak okozni az éjszaka folyamán a szájban.

Az oldal tetejére