Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan tisztít egy fogkrém?

Hogyan tisztít egy fogkrém?
A fogápolás természetes alappillére mindennapos higiéniánknak, amely nem mehetne végbe olyan magas hatékonysággal a fogkrémek használata nélkül. A fogkrém összetételével kapcsolatban nincsenek nagy kérdések, ám a gyakorlati alkalmazás során történő tisztító hatás kilétét kisebb homály fedi.

Miért kell fogkrémet használnunk?

Az 1800-as évek derekáig nem igazán létezett fogkrém, az emberek nagy része egyszerű, pár összetevőből álló fogport használt fogmosáskor. E porok összetétele egyszerűségük ellenére viszonylag hatékony volt, ám ízük és állaguk miatt sokan óckodtak a fogmosástól, aminek persze hamar meglett az eredménye.

fogkrémre elsősorban az íz és az állag miatt volt szükség, ezt bizonyítja a feltalálás utáni láncreakció is, hiszen a megjelenés után robbanás szerűen terjedt el a világ minden pontján a „csodaszer”.

Alapesetben akár fogporról, akár fogkrémről beszélünk a használat lényege a tisztítás és a zománcépség fenntartása, erre szolgálnak a bennük megtalálható összeevők, mint a mészkőpor, az őrölt korall vagy a különféle ásványi anyagok.

 

Miből áll egy modern fogkrém?

Miből áll egy fogkrém?

 

A tisztító hatás megértéséhez nem árt, ha összetettebb képet kapunk az összetevőkről, amelyek lehetővé teszik a megfelelő tisztítóhatást. A már említett mészkő por és ásványi agyagok szinte minden fogkrém bázis alapanyagaként funkcionálnak, ám e mellett számos állagot-, ízt-, illatot- és habzást szabályzó összetevő is fellelhető bennük. Ilyen például a tengeri moszatok egy kivonata, amely segít a fogfelület tisztításában és fényének megőrzésében, de a különböző illóolajok például remek ízt és illatot biztosítanak kedvenc fogápolási kiegészítőnknek.

A fogzománc erősítéséért a különféle fluorvegyületek felelnek, míg az állagmegőrzés szerepét legtöbbször a glicerin tölti be. Persze a komolyabb fogkrémekben rendre találkozhatunk gyógynövények kivonataival, kősóval és zselésített szájvízzel is, de nem ritka a feketekőszén és az extra fehérítő összetevő sem.

 

Hogyan segít a fogkrém a tisztításban?

 

Hogyan tisztít egy fogkrém?

 

fogkrém egyfajta felületaktív anyagként funkcionál fogmosás közben, amely egyszerre segít a nehezebb részekről kihordani a szennyeződéseket és biztosít megfelelő kenést a folyamathoz, így segítve a fogkefe siklását.

Az előbb említett összetevők persze azonnal kölcsönhatásba lépnek a szánkban jelen lévő rossz baktériumokkal is, amelyeket hatékonyan képesek elpusztítani. A zselésítő összetevőknek és a fogkrémben rejlő olajoknak és víznek köszönhetően mosás közben hidratáljuk is ínyünket és szájpadlásunkat, míg a dörzsöléssel stimuláljuk idegvégződéseinket, amely számos kutatás szerint pozitív hatást fejt ki az ember pszichikai állapotára.

 

Meddig kell fogat mosnom fogkrémmel fogaim megfelelő védelméért?

 

Meddig kell fogat mosni a megfelelő hatásért?

Ha már a fogkrém kérdéskörét kiveséztük érdemes pár mondatban beszélni a többi körülményről is, hiszen egy jó fogkrém nem elegendő a megfelelő tisztításhoz.

Célszerű jó minőségű elektromos- vagy ultrahangos fogkefét választanunk, hiszen ezek hatékonysága messze jobbnak minősül a sima, manuális fogkefével szemben. A fogmosás idejét persze szabályozza milyen fogkefével mosunk fogat, ám a lélektani határ valahol 3 és 5 perc között húzódik.

A már említett ultrahangos fogkefe esetében ez az idő akár rövidebb is lehet, ráadásul a túlnyomásos dörzsöléstől sem kell félnünk, hiszen az ultrahang megteszi helyettünk, amit kell. E fogkeféhez viszont speciális mikrobuborékos fogkrémre lesz szükségünk, ahogy azt korábbi cikkünkben már említettük, amely segítségével apró buborékok millió segítségével egészen elképesztő tisztító hatást érhetünk még a legeldugottabb zugokban is.

Forrás: onlinePénztárca.hu

Az oldal tetejére