Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szép bőrt és rugalmas ízületek szeretne? Kollagén!

Szép bőrt és rugalmas ízületek szeretne? Kollagén!

Fiatalon, amikor szervezetünk kollagén-termelése még a csúcson jár, és az egészséges bőr megtartásához nincs igazán szükségünk külső vagy belső támogatásra, aligha foglalkoztat bárkit, mi az a kollagén? Persze a reklámokból rémlik valami. Hogy a kollagén milyen jó nekünk… megőrzi bőrünk fiatalságát, feszességét…

Aztán elmúlnak a húszas évek

Sejtjeink kollagén termelése ~ 75%-kal magasabb életünk első húsz esztendejében, mint az azt követő időszakban. A kor előrehaladtával egyre több jelét tapasztaljuk a kollagén szint csökkenésének, és nem csak a bőrfeszesség elvesztésére kell gondolnunk! Jelen van minden porcikánkban, így nem kizárólag bőrünkben, de csontjainkban, fogainkban, bél-és izomszöveteinkben is megtalálható. Úgy is fogalmazhatunk: a kollagén szervezetünk fő proteinje.

Egy szófordulattal élve, a kollagén elvesztését elsőként a „saját bőrünkön tapasztaljuk meg”. Ennek oka egyértelmű: a bőrszövet nagyrészt vízből és kollagénből áll. A víz kizárásával, a kollagén adja a bőr száraz tömegének mintegy 80-90%-át. Feladata a szövetek rugalmasságának, feszességének megtartása. Így fontos szerepe van ízületeink, csontjaink megszilárdításában, rugalmasságunk megőrzésében is. Ha elegendő kollagénnel rendelkezik szervezetünk, a csonttörés kockázata csökken. Sőt, kollagén típusú fehérjék bevitelével még a megfelelő testsúly elérése és megtartása is elősegíthető.

Az életmód is számít

A kollagénvesztést számos külső tényező is befolyásolja. Étrendünk, a környezeti hatások (magas UV sugárzás, légszennyezés…) és nem utolsó sorban a káros szokások (dohányzás, alkohol fogyasztás…) komolyan felgyorsíthatják a kollagén szint csökkenését. A jó hír, hogy tehetünk ellene.

Nemzetközi kutatások igazolták, hogy a megfelelő étrend kialakításával, a csökkentett cukorbevitellel, illetve fokozott UV védelemmel, jelentősen lassíthatjuk a kollagén lebomlását. Sőt, kollagén készítmények bevitelével, belülről is táplálhatjuk szervezetünket, így gondoskodva csontjaink, ízületeink és persze bőrünk épségéről, szépségéről.

Tartalomhoz tartozó címkék: egészségmegőrzés emmi-skin
Az oldal tetejére