Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Táplálkozási ismeretek a daganatos megbetegedéssel kapcsolatban

Táplálkozási ismeretek a daganatos megbetegedéssel kapcsolatban
A rák diagnózisa bárkit arcul üt. Az alkalmazott terápiák, legyen az kemoterápia vagy sugárterápia, nem csak a rák által érintett sejteket és szöveteket károsítják. Ezen kívül gyakran rossz táplálkozási állapot, alultápláltság fenyeget, aminek következtében a terápia sikere csorbulhat.

Az evés fontos a terápia sikerességéhez

Sokan már korábban is, de a terápia során is szenvednek étvágytalanságtól, és nem tolerálnak bizonyos ételeket.
A következmény: az élelmiszer-bevitel csökken, aminek következtében a fizikai állapot romlik. De nem csak a zsír, hanem az értékes izomtömeg is elveszik a testtömeggel. Ez kachexiához, kóros lesoványodáshoz vezet.
Ha kachexia áll fenn, a kemo- és sugárterápiával is nehezebben fognak megbirkózni. A rossz táplálkozási állapot késleltetheti a további kezelést, vagy akár lehetetlenné is teheti.
Számokban kifejezve: a halálesetek 20%-a a rákos megbetegedéseknél nem közvetlenül a tumor következménye, hanem az alultápláltságnak és az ebből eredő kóros soványságnak (kachexia) tulajdonítják.

Kiváló minőségű fehérje

Az alultápláltság megelőzhető és ellensúlyozható a megnövekedett fehérjebevitellel. A kiváló minőségű fehérje, például a tejsavófehérje vagy kazein nem csak az izmok és szövetek fejlődéséhez, hanem az anyagcseréhez és az immunrendszer szempontjából is fontos.
Jó tudni | A fehérjetartalomra optimalizált étrend megelőzheti az alultápláltságot és az azt követő kachexiát. Ez különösen fontos, mivel a műtét, a kemoterápia vagy a sugárzás emellett elősegíti a kachexiát.
Ajánlatunk: Premium Goodcare Optimum

Kiváló minőségű zsír

A zsír az első számú energiaszolgáltató, mivel a 9 kcal/grammal több, mint kétszer annyi kilokalóriát biztosít, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Ez azt jelenti, hogy ez a tápanyag célzott módon felhasználható, ha további energiaellátásra van szükség.
A fehérjebevitel növelése mellett ezért fontos a zsírbevitel növelése. Az ok: ily módon különösen az egészséges sejtek energiával vannak ellátva, mivel a daganat nem képes fehérjét és zsírt használni, vagy csak nagyon korlátozott mértékben.

Első helyen a jó minőség és az összeegyeztethetőség

Forrásként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat kell használni, például kiváló minőségű olajokból. A hal jó forrása a jó minőségű omega-3-zsírsavaknak, amelyek gyulladáscsökkentő hatással is járhatnak. Kerülni kell a transzzsírokat a késztermékekben, pékárukban és kolbászokban. Olyan betegségekben, mint a rák és a gyomor-bél traktus rendellenességei, az ún. MCT-zsírok (közepes láncú trigliceridek) egyre inkább előtérbe kerülnek. Természetes formájukban előfordulnak a kókusz-  és pálmazsírban, valamint a vajban. Ideálisan energiaszolgáltatónak számítanak, mivel a gasztrointesztinális traktus jól fogadja őket, jól tolerálhatók és könnyen emészthetők.

„A jó táplálkozási állapot nem csak a jóllét szempontjából fontos, hanem a kezelés megvalósíthatósága és a kezelésre való reagálás, így a terápia sikere szempontjából is.” Dr. med. Hardy Walle
 
Alattomos trió – rák, bél és máj

A bél és a mikrobiótája (korábban bélflóra) nagy jelentőséggel bír az immunrendszerünk szempontjából, így az egészségünk szempontjából is. A jól működő immunrendszer fontos szerepet játszik mind a terápia sikerében, mind a visszaesések megelőzésében.
A kemoterápiás gyógyszerek, csakúgy, mint az antibiotikumok, károsítják a mikrobiótát. Az úgynevezett szivárgó bél szindróma következménye lehet a lyukas bél. Ez azt jelenti, hogy a bél szűrési funkciója zavart, és lehetővé teszi az olyan anyagok, mint a bomlott bélbaktériumok sejtfal-komponensei, toxinok vagy gombák szűretlen áramlását a testbe. Ez gyulladásos reakciókhoz vezethet a májban, kemoterápiával összefüggő nem alkoholos steatohepatitishez (NASH) vezethet.
Ezt a helyzetet súlyosbítja, ha a terápia után hormonellenes kezelést kell végezni, például tamoxifennel a kiújulás megelőzésére. Ez elősegíti a zsírmáj kialakulását.
A zsírmáj viszont negatív hatással van az immunrendszerre, így az érintetteknél gyakran előfordulnak fertőzések. Ezen kívül a kezeletlen zsírmáj újabb rákhoz vezethet.

 

https://patikatars.hu/premium-majdieta

14 nap felépülés a májnak

A máj kemoterápia utáni regenerálása érdekében a Hepashake májdiéta ajánlott. Ez a 14 napos program figyelembe veszi a legújabb tudományos eredményeket, könnyen megvalósítható és teljesen alkalmas a mindennapos használatra.  Segíthet a máj zsírtalanításában és regenerálásában, a mikrobióta egyensúlyában, valamint támogatja a bél egészségét és az immunrendszert.

Forrás: PremiumDiet
 

Az oldal tetejére