Talán ezt a cikket Ön is épp a kanapén ülve olvassa. És talán, ha megnézi a főcímet, azt gondolja, hogy igen, „én vagyok az élő bizonyíték erre”, mert nem tehet mást, mint hogy az utolsó erejével kigombolja a nadrágot, és végig görgeti a közösségi médiát, ahol a #Foodcoma hashtag alatt bejegyzések halmozódnak fel. És az érzése nem csal.
Az úgynevezett élelmiszer-kóma az interneten szaknyelven a posztprandiális szomnolencia. Az orvostudományban különbséget tesznek a központi és a perifériás fáradtság között, magyarázza Monika Ferlitsch, aki belgyógyász a Bécsi Orvostudományi Egyetem Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályán. A központi fáradtság például abban nyilvánul meg, hogy a koncentráció csökken. A perifériás az izmokkal van összefüggésben. Ez azért van, mert étkezés után az elfogyasztott ételt meg kell emészteni, a jutalomközpontok aktiválódnak.
Hogy ez a folyamat miért tesz ilyen fáradttá, az még nem derült ki a kutatásból. Különböző megközelítések léteznek. Hosszú ideig azt hitték, hogy az emésztés miatt sok vér a gyomorba és a vékonybélbe kerül. „De azt hiszem, ez csak egy szemernyi igazság”, mondja Ferlitsch: „ezzel az elmélettel a nyaki artéria véráramlásának egyidejűleg csökkennie kellene, de ez nem így van”.
Ferlitsch szerint inkább a jutalomközpont aktiválásáról és a triptofánról van szó. Ez egy aminosav, amely szerotoninná alakul, és boldogságot okoz. „Ez a folyamat fáradtságot is okoz” - mondja a szakértő. Ezen kívül van a természetes ritmus. „Minket, embereket úgy terveztek, hogy ebédkor tartsunk egy kis szünetet. Ha ebédkor teleesszük magunkat, ez még jobban felerősödik.”
Az étel mennyisége nem tesz akkora különbséget az ételkómában: „Természetesen még fáradtabb lesz, ha sokat evett, mert minden a gyomorban van. De ez inkább arról szól, hogy mit eszünk. „A hús, a tejtermékek és a nehéz, zsíros ételek növelik a fáradtságot, míg a saláták, a zöldségek és a könnyű levesek alig vezetnek élelmiszer-kómához. Ezenkívül segíthet az is, ha étkezés előtt elegendő folyadékot iszunk, hogy ne keverjük össze a szomjúságot az éhséggel. Ferlitsch azt is tanácsolja, hogy rágjunk eleget, lassan együnk, és hagyjuk abba, amint jóllakottnak érezzük magunkat.”
Könnyű edzés jobb, mint a kávé
Ha elér a kajakóma, a legjobb ami segít: „A testmozgás és a friss levegő sokkal jobban segít, mint egy csésze kávé”, mondja Ferlitsch. Mindenekelőtt azért is, mert a kávé mellé általában lecsúszik néhány keksz is. „Ez növeli a vércukorszintet, az inzulin hormon felszabadul.” Néhány embernél, különösen a túlsúlyos személyeknél, ez túl sok inzulinhoz vezethet, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet ezt követően még mélyebben tolja le. „Ez egy másik mechanizmus az élelmiszer-kóma kialakulására. Valószínűleg különböző elméletek lesznek, de végül a jelenséget nem vizsgálták teljesen.”
Forrás: derstandard.at