Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyabaj: Fogínygyulladás és annak legfőbb okozója

Kutyabaj: Fogínygyulladás és annak legfőbb okozója
Házi kedvenceink nem megfelelő szájhigiéniája olyan gyulladásos elváltozásokat eredményezhetnek, amik hatással lehetnek nem csak az állat táplálkozási szokásaira, de károsíthatják veséit, a máját, de akár a szívizomzatát is.

A fog körüli betegségek (vagy ahogyan a szakirodalom nevezi periodontális betegségek) egyik leggyakrabban előforduló típusa a fogínygyulladás. Okozója nem ritkán, a fogak felszínén lerakódó plakk, majd az ebből kialakuló fogkő. Mint a betegségeknél általában, úgy itt is elmondhatjuk, hogy a megelőzés sokkal könnyebb és kifizetődőbb, mint a már kialakult probléma kezelése. De azért ebben az esetben is van megoldás.

Mivel az állatok  – hagyományos értelemben – nem tudnak kommunikálni velünk, gyakran csak későn, a fogínygyulladás előrehaladott állapotában vesszük észre a bajt.

 

A következőkre érdemes fokozottan odafigyelni (a fogínygyulladás tünetei):

  • duzzadt és élénkpiros fogíny
  • túlzott mennyiségű fogkő
  • vérző fogíny (evés vagy játék alkalmával, esetleg fogtisztításkor)
  • kellemetlen szájszag, bűzös lehelet
  • visszahúzódó fogíny, kilátszó fognyakak
  • váratlan fogvesztés
  • fájdalom

Ha nem kezeltetjük rendszeresen, de főleg időben kutyánk fogazatát, szinte borítékolható, hogy a kialakuló fogkő előbb-utóbb gyulladáshoz vezet. Nem érdemes megvárni a súlyosabb állapot kialakulását, hiszen a krónikus gyulladás fogínysorvadáshoz és akár fogvesztéshez is vezethet.

 

fogvesztés  fogvesztés

 

Általánosságban elmondható, hogy kistestű kutyák fokozottan ki vannak téve a fogkő kialakulásnak, és az ezzel járó szövődményeknek. A fogkőben elszaporodó baktériumok az állat vérkeringésébe kerülnek, így eljuthatnak más – akár létfontosságú – szervekhez is. (szívizom problémák, szívbillentyű torzulás vagy zsugorodás, stb.) Éppen ezért a kisebb kutyusok szájhigiéniájára fokozottabb figyelmet érdemes fordítanunk.

 

Prevenció, prevenció, prevenció

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát! Ma már - az altatásban végzett állatorvosi fogkő eltávolítás mellett / helyett, - szakképzett kutyakozmetikusok által is lehetőségünk nyílik, hogy kutyánk fogait rendben tartsuk. Altatás nélkül és fájdalommentesen! Az ultrahangos technológiával dolgozó, hivatalos emmi®-pet tanúsítvánnyal rendelkező kutyakozmetikusokra nyugodtan rábízhatjuk kedvencünket!

-          Patikatárs -

Az oldal tetejére