Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A taurin lehet a hosszú élet titka?

A taurin lehet a hosszú élet titka?
A taurin az élet elixírje lehet számunkra, amely segíthet abban, hogy tovább és egészségesebben éljünk.

"Ez lehet az élet elixírje, amely segít tovább és egészségesebben élni"

A taurinnal etetett egerek tovább élnek, a majmok jelentősen egészségesebbek maradnak. Hogy ezek a lenyűgöző tudományos eredmények átvihetők-e az emberekre, az még nyitott kérdés. De van remény.

"A taurin az élet elixírje lehet számunkra, amely segíthet abban, hogy tovább és egészségesebben éljünk" - mondja Vijay Yadav, a Science folyóiratban megjelent tanulmány vezetője. Ez azonban korántsem biztos. A kutatásban ugyanis a New York-i Columbia Egyetem orvosa által vezetett nemzetközi kutatócsoport nem tudott egyértelmű mechanizmust azonosítani az aminosav pozitív hatásai mögött.


A tanulmányban a kutatók először azt találták, hogy az egerek, a majmok, és az emberek vérében is kevesebb taurin van a kor előrehaladtával. A 60 év feletti emberek vérmintáiban a gyermekeknél és fiataloknál mért koncentrációnak csak az ötödét találták. Yadav és csapata ez után állatkísérletekben vizsgálta, hogy a taurin – az állati eredetű élelmiszerekben természetesen előforduló és az emberi szervezetben termelődő aminosav - befolyásolja-e az öregedési folyamatot. 246 egeret etettek 14 hónapos koruktól halálukig napi 1000 milligramm/testsúlykilogramm taurinnal vagy kontrolloldattal. Az a 120 egér, akik táplálékában taurin volt, átlagosan tovább éltek: a nőstény egerek várható élettartama 12%-kal, a hím egereké pedig 10%-kal volt magasabb, mint a kontrollcsoportba tartozó állatoké. Ez három-négy hónappal hosszabb időt jelent, ami körülbelül hét-nyolc emberi évnek felel meg. A taurin a fonálférgeknél is 10-23 %-kal meghosszabbította a várható élettartamot, de az egyszerű élesztő szervezetnél nem.

"Az állatkísérletek eredményei lenyűgözőek"

A kutatók egereken és rézuszmajmokon végzett további kísérleteik során megállapították, hogy a taurinnal etetett idősödő állatok egészségesebbek voltak, mint kezeletlen társaik. Az egy éven át taurinnal etetett nőstény egerek az öregedés miatt kevésbé híztak, de több kalóriát fogyasztottak, erősebbek voltak a csontjaik és az izmaik, és kevésbé viselkedtek depressziósan és szorongóan. Emellett kisebb volt az inzulinrezisztenciájuk és az immunrendszerük is fittebb volt. Yadav és csapata hasonló egészségügyi hatásokat figyelt meg a középkorú rézuszmajmoknál, akik hat hónapon át naponta kaptak taurint.
"Az állatkísérletek eredményei lenyűgözőek." - mondja Henning Wackerhage, társszerző, a Müncheni Műszaki Egyetem sportbiológia professzora - "De nem tudjuk, hogy átvihetőek-e az emberre.”
A kutatócsoport 12 000 európai felnőtt megfigyelésének eredményei alapján úgy látja, hogy a vizsgálatok a taurin egészségjavító potenciáljára utalnak az emberi szervezetben: A magasabb taurin szinttel rendelkező 60 éves és ennél idősebbek esetében kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a magas vérnyomás előfordulásának valószínűsége, és alacsonyabb volt a gyulladásos megbetegedések szintje, mint a kevesebb taurinnal rendelkezőknél.

 

Premium Diet Regular +Hepa - patikatars.hu


A taurin szintje ezért összefügg az egészségügyi paraméterekkel. De hogy az aminosav ok-okozati összefüggésben van-e a jobb egészségi állapottal, az még nyitott kérdés marad. "Ezek olyan összefüggések, amelyek nem állapítanak meg ok-okozati kapcsolatot" - mondja Yadav. "De az eredmények összhangban vannak azzal a lehetőséggel, hogy a taurinhiány hozzájárul az emberi öregedéshez". Ugyanakkor a kutatók kimutatták, hogy az emberek több taurint termelnek megerőltető kerékpáros edzéssel. "Ez a megállapítás ugyancsak összhangban van azzal a megfigyeléssel, hogy a testmozgás pozitív hatással van az egészségre idős korban" - mondja Wackerhage.


A kutatók csak embereken végzett randomizált klinikai vizsgálatokkal tudják tisztázni, hogy a taurin további bevitele valóban elősegíti-e az egészséget és meghosszabbítja-e az életet. Ilyen vizsgálatok még mindig hiányoznak. Szükség van rájuk a mellékhatások vagy kölcsönhatások vizsgálatához is.

A taurin megtalálható az energiaitalokban

Eddig a taurint, amelyet széles körben használnak adalékanyagként bébiételekben és energiaitalokban, ártalmatlannak tartották az egészségre. A tanulmányban használt dózisok azonban nagyon magasak lennének az emberek számára, és biztonságosságukat nem vizsgálták.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság napi 6000 milligramm - ami 100 milligrammnak felel meg testsúlykilogrammonként - taurin bevitelét tartja biztonságosnak élelmiszerekből és más forrásokból. A normál étrend szerint az emberek naponta 10 és 400 milligramm közötti „dózist” fogyasztanak.
Joseph McGaunn és Joseph Baur, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem munkatársai a "Science" kommentárjában azt írják, hogy még ki kell mutatni, hogy valóban a taurin okozza-e az életkort késleltető folyamatokat. Ezen kívül meg kell vizsgálni a taurin emberek általi szedésének kockázatait is. "Az emberi egészség és a hosszú élet javítása céljából történő taurin-pótláshoz óvatosan kell hozzáállni" - figyelmeztetnek.


Ezt a szempontot Sebastian Grönke, a kölni Max Planck Institute for Biology of Ageing munkatársa is hangsúlyozza. "Abból kiindulva, hogy a taurintartalom az életkor előrehaladtával csökken, és hogy a magasabb taurinszint bizonyos korral összefüggő betegségek alacsonyabb kockázatával jár együtt, úgy vélem, teljesen reális, hogy a taurinbevitel az embereknél is meghosszabbíthatja az élettartamot" - mondja. "Azonban több klinikai vizsgálatra van szükség az itt alkalmazott magas taurin-szintű hosszú távú terápia pontos adagolásának és tolerálhatóságának tisztázására."

 

Forrás: welt.de

Tartalomhoz tartozó címkék: Premium Diet taurin zsírmáj
Az oldal tetejére