Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya-fogínygyulladás tünetei, kialakulásának okai és kezelése

Kutya-fogínygyulladás tünetei, kialakulásának okai és kezelése

Tudta Ön, hogy a magyar háztartásokban élő kutyák közel 80%-a szenved valamilyen fog- és/vagy ínybetegségben? Az elhanyagolt kezdeti tünetek gyakran vezetnek komolyabb problémákhoz, akár fogvesztéshez is. Önmagában a fogvesztés is káros következményekkel jár, de nem feltétlenül a legrosszabb, ami kedvencével történhet.

„Csak piros volt az ínye…”
 

A fenti mondat sokszor hagyja el olyan gazdik száját, akik nem figyeltek oda időben a figyelmeztető jelekre, pedig a kezdeti tünetek felismerése, és még inkább a prevenció, éppolyan fontos a kutya-szájhigiénia területén, mint ahogyan a humán száj- és fogápolásban! Mik azok a tünetek, amikre érdemes – sőt szükséges - fokozottan figyelni?

 

A fogínygyulladás tünetei
 

A kialakuló fogínygyulladás és fogágybetegség nem egyik napról a másikra jelentkezik. Kutyáink azonban nem tudják egyértelmű jelét adni annak, hogy valami nincs rendben a szájukban. Ezeket a jeleket nekünk, gazdiknak kell időben észre vennünk:

 • lerakódó lepedék
 • visszahúzódó fogíny
 • duzzadt fogíny
 • tapintásra érzékeny, fájdalmat mutató száj
 • nehézkes rágás, csökkenő étvágy
 • vöröses színű, vékony csíkok a fogínyen
 • kellemetlen szájszag, bűzös lehelet
 • elszíneződött fogak
 • lerakódott fogkő
 • vérző fogíny
 • gennyes váladék
 • fog mozgása, elvesztése

 

A lerakódott lepedék plakkot képez, ami a baktériumok hatására idővel fogkővé szilárdul. A fognyakakon kialakuló fogkő a fogíny gyulladásához, és a baktériumok elszaporodásához vezet. A gyulladt íny megduzzad és visszahúzódik. Ezután a fogíny eltávolodik a fognyaktól, lehetőséget biztosítva a fogkő megvastagodására és a baktériumok bejutására a szövetek mélyebb rétegeibe.

 

A fogínygyulladás kialakulásának legfőbb okai

 

 • a szájhigiénia teljes hiánya (Igen, a kutyáknak is szükségük van fogmosásra.)
 • nem megfelelően összeállított étrend (Az olcsóbb nem mindig kifizetődő.)
 • fajta specifikus problémák, pl egymáshoz túl közeli fogak (Fajta jellemzőkre sajnos nem lehetünk hatással.)
 • szennyezett szőrzet tisztogatása (A megfelelő higiéniai állapot kívül és belül is egyaránt fontos.)

 

Kutya fogápolás - emmi-pet

 

Az idő nem nekünk dolgozik

 

Sajnos minél később fedezzük fel a fenti tüneteket, annál nagyobb lesz a baj. Legjobb a megelőzés, azaz a rendszeres és következetes ellenőrzés és szájhigiéniai kezelés. Kutyáink fogait otthon is tisztán tarthatjuk, ehhez elegendő a megfelelő eszközöket beszereznünk. A német emmi®-pet ultrahangos készülékek 2008 óta vannak jelen a nemzetközi piacokon. A készüléket fejlesztő és gyártó EMAG AG több mint 20 szabadalommal rendelkezik világszerte, valamint saját kutatási és fejlesztési részleggel dolgozik. Segítségükkel a gazdik akár otthon is rendben tarthatják kedvenceik fogait.

Mindenek előtt a már kialakult plakkot és fogkövet kell eltávolítani, amivel a baktériumok táptalaját szüntetjük meg. A baktériumok további jelenlétének megakadályozása biztosíthatja a gyorsabb fogíny regenerációt, illetve a későbbi kezelések hatékonyságát is.

Ha azonban előrehaladott problémáról van szó, vagy sem időnk sem bátorságunk nincs kutyánk száját rendszeresen kezelésbe venni, forduljunk szakemberhez! Ilyenkor sokan felszisszennek, mondván, az altatásban végzett beavatkozásoktól féltik a kutyust! Ez teljesen érthető reakció, különösen idősebb, vagy más – nem csak rágószervi – problémákkal küzdő állat esetén. Ma már azonban Magyarországon is egyre több olyan kutyakozmetikai szalon található, ahol a teljesebb szolgáltatás érdekében nem „csupán” az állatok szőrzetét és karmait teszik rendbe, de a szájhigiéniai eljárások és prevenciós kezelések is elérhetők.

A német Emmi Ultrasonic GmbH (gyártó) hivatalos magyarországi meghatalmazottja, a Patikatárs Kft. által kiadott tanúsítvánnyal rendelkező kutyakozmetikusok listáját itt tekintheti meg!

Az oldal tetejére