Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért nem ultrahangos a szónikus?

Miért nem ultrahangos a szónikus?
Ha fogápolásról – pláne elektromos fogkefékről – beszélünk, elkerülhetetlenül szóba kerülnek az olyan kifejezések, mint szónikus, ultrahangos, vagy az ultraszónikus. Szinte már keresve sem találhatunk olyan elektromos fogkefe gyártót, akinek a kínálatában nem található meg a fenti kifejezések valamelyikével fémjelzett készülék. Csakhogy gyakran tévesen, vagy nem a készülékek valódi képességeinek/tulajdonságainak megfelelően aggatják rá egy-egy termékre az ultrahangos vagy szónikus jelzőket.

A legfontosabb különbség: rezeg, oszcillál vagy forog?

Lehet akármilyen gyors egy elektromos fogkefe fejmozgása, ha a fej automatikusan körkörös vagy oldalirányú mozgásokat végez, ott nem beszélhetünk ultrahangos technológiáról. Ezekben az esetekben vagy egy hagyományos elektromos fogkeféről lehet szó, vagy egy szónikus készülékről. Az ultrahangos fogkefék egyik összetéveszthetetlen, és már az első bekapcsolás során szembetűnő tulajdonsága, hogy a feje nem mozog. Legalábbis nem úgy, hogy azt szabad szemmel érzékelni tudjuk.

Ha nem mozog, mitől tisztít? Így ez csak egy manuális fogkefe. Vagy mégsem?

A hagyományos fogkeféktől a legújabb szónikus (vagy ultraszónikus) fogkefékig, a tisztítási eljárás a sikáláson és dörzsölésen alapul, azaz a lepedéket és ételmaradékot a fizikai kontaktus távolítja el. Ezzel szemben, az ultrahangos fogkefék esetén egy – a fogkefe fejben elhelyezett – piezo membrán által generált, szabad szemmel nem látható és fülünkkel nem is hallható, rendkívül magas frekvenciájú rezgés, illetve a rezgés által a speciális fogkrémben létrejövő mikro-buborékok végzik a tisztítást. Hogy ez így kínai? Íme egy rövid (magyar nyelvű) videó, ami rendkívül szemléletesen mutatja be az ultrahang és az általa „megszólított” buborékok hatékonyságát:
 


Most akkor rezeg, vagy nem rezeg egy ultrahangos fogkefe?

Az ultrahangos frekvencia ember által nem érzékelhető (lásd fent), tehát a válasz az lenne, hogy: Nem, nem rezeg. Ugyanakkor a felhasználók számára szükség volt az azonnali visszaigazolásra. Ezért, és mert az elektromos fogkefét használó generációk „így szocializálódtak”, a német gyártó beépített a készülékekbe egy úgynevezett rezgő akkumulátort, ami a bekapcsolt ultrahangos fogkefében a rezgés érzését kelti. Már amennyiben erre szükségünk van, ugyanis ez a funkció minden emmi-dent fogkefében le- és felkapcsolható. (Kisgyermekek esetében például kimondottan előnyös lehet, ha nem tapasztaljuk a rezgést.) Az azonos technológiával dolgozó emmi-pet készülékek egyáltalán nem rezegnek. (A kutyusok nem tolerálják a rezgő funkciót, ugyanakkor az ultrahangos frekvenciával nincs problémájuk.)

Nem káros az egészségre az ultrahang?

Az ultrahang, mint orvostechnikai eszköz, a humán gyógyítás számos területén megtalálható évtizedek óta. Nincs rá bizonyított eset, hogy ultrahangos vizsgálat vagy kezelés bármikor problémát okozott volna a pácienseknél. Az ellenkezőjéről – azaz az ultrahang szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról – viszont egyre több példa sorakozik. Ezekhez sorolhatjuk az ultrahangos fogkefék olyan fogtisztításon túli hatásait, mint a fogínygyulladás csökkentése és megszüntetése, a fogkő kialakulás esélyének csökkentése, az afták és hasonló szájnyálkahártya problémák megszüntetése. És akkor még nem is beszéltünk a semmihez sem hasonlítható, sima és csillogó fogfelszínről, ami már néhány kezelés után megtapasztalható.

Az oldal tetejére