Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tizenegy táplálkozási mítosz, aminek végre véget kellene vetni 1.

Tizenegy táplálkozási mítosz, aminek végre véget kellene vetni 1.
Számos mítosz, hiedelem és féligazság övezi a "helyes" étrendet. Ezek közül néhány igaz, mások elavult ismereteken, sikeres marketingkampányokon alapulnak, vagy egyszerűen tévesek. Táplálkozási szakértőket kérdeztek meg, hogy mely mítoszokat szeretnék egyszer s mindenkorra eloszlatni.
 

A szénhidrátok hizlalnak

Rendszeresen meg kell tisztítani a beleket. A fogyáshoz csak az agyadban kell a kapcsolót átállítani. Vannak egészséges és egészségtelen élelmiszerek.

Számos mítosz, hiedelem és féligazság övezi a "helyes" étrendet. Ezek közül néhány igaz, mások elavult ismereteken, sikeres marketingkampányokon alapulnak, vagy egyszerűen tévesek. Táplálkozási szakértőket kérdeztek meg, hogy mely mítoszokat szeretnék egyszer s mindenkorra eloszlatni.
És mindannyian egyetértenek: Nincs egyetlen recept a fogyáshoz. Minden anyagcsere más és más. Ha valakinek jól megy egy módszer, akkor is lehet, hogy valaki másnak teljesen rossz. A helyes út az egyéni és intuitív étkezés - és nem szabad megfeledkezni az élvezetekről. Akkor az egészséges táplálkozást és a testsúlyszabályozást is össze tudja egyeztetni.


Valószínűleg az egyik legtartósabb és legelterjedtebb állítás, hogy a szénhidrátoktól kövérek leszünk. Gabonafélék, kenyér, rizs, tészta - minden megy a bűn számlájára az étrendben. Mégis nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott étrendhez - hangsúlyozza Yasmin Eder dietetikus: „Ezek nélkül semmi sem működik az emésztés szempontjából. Többek között a fehérje- és zsíranyagcseréért felelősek. A máj szénhidrátok nélkül egyáltalán nem tudná lebontani a zsírokat.” Nincs egyetlen hosszú távú tanulmány sem, amely azt mutatná, hogy szénhidrátok nélkül hosszú távon jobban fogyunk. Eder azt tanácsolja, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélékből származó szénhidrátokra összpontosítsunk, mivel azok több tápanyagot és rostot tartalmaznak, és tovább tartják a jóllakottság érzését.

Továbbra is kérdéses, hogy miért van annyi alacsony szénhidráttartalmú diéta. Sőt, sokan fogynak is vele, amíg tartják magukat hozzá. De ez elsősorban azért van, mert ezután lebontja a glikogént. Mivel a glikogén sok vizet köt meg, az elején gyorsan fogyunk. A mérlegen mutatott siker motiváló, de a fogyás elsősorban ennek az elvesztett víznek köszönhető. Ha aztán egy bizonyos ponton lassabban fogyunk, az frusztrálóvá válik. Ha újra szénhidrátot eszünk, az általában gyorsan megmutatkozik a mérlegen, mert a víz visszajön. Egy másik pont, amely az alacsony szénhidráttartalom látszólagos sikerét mutatja: Egyértelmű étrendi szabályokat tartunk be, sok mindent, különösen a cukrot és az alkoholt egyszerűen kiiktatjuk az étlapról. Amíg így étkezünk, addig valóban sikerülhet a fogyás. De ez bármilyen más étrendi korlátozással is sikerülne. Amint újra elkezdünk normálisan enni, általában újra hízunk. Az időszakos böjt egyébként nem hoz jobb fogyási eredményeket, mint más módszerek, tudja Uwe Knop, táplálkozási szakértő és a téma szerzője. Számos tanulmány kimutatta, hogy az előre meghatározott kalóriamentes időablakokat tartalmazó módszer nem vezet jobb eredményekhez, mint más, hasonlóan kalóriaszegény diéták. Knop ezért hangsúlyozza: „Ha sem az alacsony szénhidráttartalmú menü, sem az előre meghatározott étkezési szünetek nem tetszenek, akkor jobb, ha az egyéni étrendváltás más formáját találjuk meg, ami jobban megfelel a saját személyiségünknek, és így hosszú távon is." Ez az egyetlen módja annak, hogy tartósan megtartsuk az új, kívánt súlyt.A szervezetet bizonyos termékek segítségével lehet "méregteleníteni"


 
A gyógyföld, a zeolit, az alga tabletta, a kókuszolaj, a méregtelenítő fürdők, a teakészítmények vagy más anyagok divatosak, különösen az év elején. Mert velük állítólag "méregteleníteni" lehet a szervezetet. "Ez az elképzelés azonban naiv" - hangsúlyozza Michaela Axt-Gadermann orvos, mikrobiom-szakértő és a Coburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének egészségfejlesztési professzora. "Ezek vagy más reklámozott anyagok nem képesek sem a környezeti mérgeket ártalmatlanná tenni, sem az anyagcseretermékeket vagy a gyógyszerek nyomait eltávolítani a szervezetből." Hiányoznak a jó klinikai tanulmányok, amelyek tudományosan bizonyítanák a hatékonyságot, amint azt a "Journal of Human Nutrition and Dietetics" című folyóiratban megjelent tanulmány is mutatja.


Az is rendkívül homályos, hogy a termékeknek pontosan hogyan kellene hatniuk. A gyártók ritkán adják meg, hogy mely "toxinokat" lehet eltávolítani a termékeikkel. Ilyenkor az emberek kevesebb növényvédőszert vagy antibiotikum-maradékot vesznek fel az ételükből? Véd a termék a mikroműanyagok és a lágyítószerek ellen? Vagy nehézfémeket bocsátanak ki? Ironikus módon egyes "méregtelenítő készítmények" hosszabb időn keresztül szedve akár mérgezéshez is vezethetnek. A zeolit, a macskaalom fő összetevője, egy népszerű méregtelenítő, amely a kereskedelemben por vagy kapszula formájában kapható. A fogyasztói tanácsadó központ azonban óva int a szedésétől, mert az étrend-kiegészítőben rendszeresen magas koncentrációban mutatnak ki ólmot, alumíniumot, higanyt és más nehézfémeket - tudja Axt-Gadermann. Szerencsére a szervezet nagyon jól "méregteleníti" magát, ha hagyjuk. Rendkívül hatékony méregtelenítő szerveink vannak, mint a vesék, a máj, a bőr, a belek és a tüdő, amelyek képesek lebontani számos, az anyagcsere során keletkező, potenciálisan káros anyagcsereterméket vagy akár ételmérgeket. A méregtelenítő teák vagy méregtelenítő tapaszok biztosan nem. A méregtelenítő szervek munkáját azonban a saját életmódunkkal is támogathatjuk és támogatni is kell.Vannak egészséges és egészségtelen ételekOlyan szép és egyszerű lenne, ha világosan meg tudnánk mondani, hogy ez egészséges, ez pedig egészségtelen. Ez az osztályozás azonban a táplálkozás összetettségét tekintve nem elégséges, sőt inkább kontraproduktív Marlies Gruber szerint, aki táplálkozáskutató és a Forum Ernährung Heute ügyvezető igazgatója. "Egyetlen élelmiszer sem biztosítja az összes alapvető tápanyagot, és még a nyers étrend és a feldolgozatlan élelmiszer sem mindig a legegészségesebb és élelmiszer-higiéniailag legbiztonságosabb választás." Sokkal fontosabb, hogy az ember mennyit eszik, hogyan kombinálja és készíti el az ételeket, és milyen az általános étkezési szokása és életmódja. A félelemmel kapcsolatos felhívások és az úgynevezett "egészségtelen" élelmiszerek betiltása szintén táplálhatja a korlátozó étkezést és kiválthatja az étkezési zavarokat. Egy másik bumeráng az "egészséges" ételek gyakori társítása rossz ízzel, öröm és élvezet nélkül. "Ennek következtében a túl nagy adagokban lévő, energiadús ételek gyakran jutalomként kerülnek a tányérra. Ezt nevezik öröm-egészség paradoxonnak.” Az "egészséges" élelmiszerek nyilvánvaló felértékelődése révén "lázadás" történik, és az egészségtelennek minősített élelmiszerek még vonzóbbá válnak.

 

Fibre - búzarostA búza rossz, a régi fajták egészségesebbek


Ehhez párosul az a makacs hiedelem, hogy a búza elvileg káros az egészségre, a gabona állítólag puffadásért, hasi fájdalmakért vagy fejfájásért felelős. Valójában sok élelmiszerben megtalálható, így gyakran elég sokat fogyasztunk belőle. Kenyér, pirítós, reggeli gabonafélék, tészta, pizza, sütemények és kekszek: Minden "szennyezett". Az, hogy a búza valóban egészségtelen - kivéve a gluténérzékenyek esetében -, nem bizonyított. A gyakran hallott érv az, hogy az új fajták miatt kevésbé elviselhető. De ez inkább annak tudható be, hogy a kenyeret és a süteményeket ma sokkal gyorsabban dolgozzák fel, mint a múltban, amikor a tésztát természetes módon előerjesztették. A hosszabb tésztakészítési folyamat csökkenti az erjeszthető mono-, di- és poliszacharidok és poliolok tartalmát, és növeli az emészthetőséget. A hagyományos kovászos erjesztés során használt tejsavbaktériumok és élesztők részben lebontják a glutént és az amiláz-tripszin inhibitorokat is. A búza elhagyása valóban előnyös lehet, de más, mint gondoltuk: Ha kerülöd, és feje tetejére állítod az étrendedet, mondja Ursula Pabst táplálkozási szakértő. "Ennek eredményeképpen automatikusan más és új döntéseket kell hoznia; a késztermékek gyakran már nem jöhetnek szóba. Ez automatikusan megváltoztatja az étrend minőségét." Az olyan alternatív gabonafélék, mint a tönkölybúza, az emmer vagy az egymagvas, változatosságot hozhatnak az étrendbe - és ez azzal az előnnyel jár, hogy új ízekkel és ételekkel ismertet meg.A Premium Goodcare Fibre természetes módon segíti az emésztőrendszert.
Kevesebb kalóriabevitel mellett nagyobb telítettség érzést ad, és egészséges a bélrendszernek!

Az oldal tetejére