Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért fontos a rendszeres fogmosás?

Miért fontos a rendszeres fogmosás?
Gyermekkorunkban egy dolgot biztosan megtanultunk és az nem más mint a rendszeres, alapos fogmosás nap, mint nap. De mit is jelent, hogy rendszeres?

Naponta több alkalommal, rutinszerűen történik a fogmosás- ez lenne a helyes válasz a kérdésre. Viszont a gyakorlatban nem csak ennyiből áll a fogak ápolásának a művelete, ennél sokkal többről van szó. Cikkünkben most arra a kérdésre keressük meg a választ, hogy miért is fontos, hogy fogainkat rendszeresen gondozzuk. Összegyűjtöttük az érveket, hogy miért is fontos időt és energiát áldozni rá.

A szakemberek javaslata szerint minimum napi kétszer meg kell mosni fogainkat, ahhoz hogy épségét megőrizhessük huzamosabb ideig. Ez általában reggeli, és esti fogmosást jelent. Az esti fogmosás különösen fontos, ugyanis az éjszakai alvás közben nyál termelésünk lelassul, sokkal kevesebb termelődik, mint napközben. Így kevésbé tudja semlegesíteni a száj lepedék okozta savasságot. A savas közeg elsődlegesen a fogzománcot roncsolja, arról nem is beszélve, hogy ha - az elmaradt fogmosás okán - ottmaradt a lepedék a fogak közt, akkor az hosszabb távon íngyulladást, fogkő kialakulást is eredményezhet. Azok az embereknek, akik rendelkeznek valamilyen fog betegséggel, korábban volt fogpótlásuk, van koronájuk, vagy fogszabályzójuk jóval gyakrabban kell fogat mosniuk. Ilyenkor a kisebb és nagyobb étkezések után egyaránt érdemes a fogak tisztítására időt szánni Arra mindenkinek érdemes odafigyelni, hogy étkezés után legalább 30 percet várjunk a fogmosással, hiszen a szájba kerülő ételeket már a nyál is bontani kezdi. Az így kialakuló savas közeg felpuhíthatja a fogzománcot is, így a (hagyományos) fogkefével könnyebben felsértjük a fogak felületét. Ultrahangos fogkefe használatával ezt a problémát is kiküszöbölhetjük, de ez egy másik történet.

Kiegészítők fogápoláshoz

Szakemberek javaslata alapján a fogmosásnak legalább 2-3 percig kell tartania. Ennyi idő alatt alaposan körbe lehet járni a fogakat.

 

Miért is fontos a rendszeres fogmosás?

A fogkefe mellett más fogápolási eszközök használata is javallott, fogselyemmel és fogköztiszító kefével könnyebben eltávolíthatjuk a fogak közé szorult szilárd szennyeződéseket, ételmaradékokat. A fogkefével pedig megszabadulhatunk a sárgás lepedéktől, amely baktériumokkal van tele, és ami a későbbiekben károsodást, lyukakat okoz a fogakon, ha nincs megfelelően tisztítva. 

A túl sok cukros üdítő, sütemény, csoki fogyasztásának hatására a szájban a megnő a baktériumok száma, nekik "köszönhetően" jelentős mennyiségű sav termelődik, ami szintén kártékony a fogakra. Ha fogainkat rendszeresen ápoljuk, gondozzuk akkor elkerülhető lesz, hogy ezekből az ételekből és italokból később problémáink legyenek. (A testünkre gyakorolt további negatív hatásokat, mint például az elhízás, máskor tárgyaljuk.)  A szájüregben jelen lévő baktériumok nem csak a fogakra veszélyesek, hanem a fogínyre is. Az idő múlásával az íny visszahúzódik a fognyakról, tasakok alakulnak ki a fogak és az íny között, ami a baktériumok melegágya lesz, ráadásul a szabadon hagyott fognyak érzékeny lesz a hidegre, melegre... Az itt lerakódó baktériumok miatt kialakulhat a fogágy- betegség. Ennek következménye pedig az lesz, hogy a fogak meglazulnak, mozogni fognak, a körülötte található csontszövetek elsorvadnak, s így a fog eltávolítása lesz az egyetlen megoldása. Nem csak a szájüregben, de a száj nyálkahártyáján is jelenhetnek meg hólyagok, elváltozások amit a szájüregben elszaporodó baktériumok váltanak ki.

A rendszeres, alapos fogápolással elkerülhető a rossz lehelet jelensége is. Főleg alvást követően, ha sokáig nem nyitjuk ki a szánkat, bizony kellemetlen lehet a leheletünk. Napközben pedig, a különböző ételek (fűszeres, jellegzetesen erős szagú ételek) és italok (kávé, alkoholos italok, stb) fogyasztása, illetve a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is okozhat kellemetlen szájszagot. A fogmosás ezeket a problémákat is orvosolja.

Szájvíz a friss leheletért

A rendszeres fogmosás sajnos nem egyenlő a megfelelő higiénia fenntartásával. Sokan úgy vélik, ha reggel és este fogkefét ragadnak az bőven elegendő. Rossz hírünk van! A szakemberek véleménye szerint ez korántsem elég, ennél sokkal több időt, energiát kell befektetni fogaink és szánk ápolásába. A szájüregben a fogak közt vannak olyan területek, amiket nem lehet könnyen elérni. Ezért a fogkrém és fogkefe rendszeres használata mellett ajánlatos kiegészítésként fogselymet, szájvizet is használni. Ezek segítenek  eltávolítani azokat az ételmaradékokat, lepedékeket amiket fogkefével nem érünk el. Ha ezeket a műveleteket rendszeresen nap, mint nap elvégezzük akkor garantáltan elkerülhetjük a fogorvosokat hosszabb ideig, fogaink pedig nagyon sok évig ragyogó fehér és egészséges lesz.

Az oldal tetejére