Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Irányított energiahiányos állapot - hogyan csináljuk?

Irányított energiahiányos állapot - hogyan csináljuk?

A hatékony fogyókúra egyik alapja a szervezetben lezajló glükagon termelődés. A megfelelő glükagonszint eléréséhez szervezetünknek fehérjékre van szüksége, amit vagy külső eszközökkel (táplálékkal és étrend kiegészítőkkel) biztosítunk számára, vagy az izomszövetek bontásával jut hozzá.

A jó és eredményes diéta másik lényegi eleme az inzulinszint alacsonyan tartása. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fő étkezések közötti időszakokban, kerüljük minden kalóriatartalmú étel és ital fogyasztását. Nincs reggeli és ebéd közötti nassolás, sem pedig ebéd és vacsora közötti habos kávé! Sőt, a gyümölcsök rágcsálása is tilos, hiszen az azokban elraktározott cukrok legalább akkora inzulinszint emelkedést okoznak, mint bármilyen más cukros étel elfogyasztása. Összegezve: az inzulin szint az étkezések között legyen alacsonyan, a fehérje háztartás pedig legyen rendben.

 

Igen, a zöldség és gyümölcsfogyasztás egészséges. De miért ne pótoljuk akkor a vitaminokat mesterségesen előállított készítményekkel? Egyre több olyan kutatási eredmény kerül napvilágra, melyek azt igazolják, hogy a nem természetes úton szervezetünkbe juttatott vitaminok csak kismértékben tudnak felszívódni. Ennek oka a felszívódáshoz szükséges körülményekben keresendő. Amíg egy gyümölcsben minden, a vitamin felszívódáshoz elengedhetetlen összetevő megtalálható, egy laboratóriumban előállított készítményben ez nem minden esetben biztosított.  Akár diétázunk, akár nem, a természetes úton elérhető vitaminok rendkívül fontosak a szervezet számára. Amire viszont feltétlenül oda kell figyelnünk a bevitel ideje, időzítése.

 

inzulin-glukagon

 

Energiahiányos állapotról akkor beszélhetünk, amikor megvonjuk a szervezettől a számára szükséges tápanyagokat, például a diéta végére megálmodott álomsúly érdekében. A fogyókúra során a csökkentett táplálékbevitel (koplalás) miatt végbemegy a fogyás, elérjük a kitűzött célt, de sejtjeinkből kiürül minden, a működésükhöz szükséges tápanyag. Ennek két negatív következménye is lehet. Egyrészt hiánybetegségek kialakulásához vezethet, másrészt az első alkalommal, amikor szervezetünk újra táplálékhoz jut, megkezdődik a raktározás… a visszahízás. Utóbbi jelenséget nevezzük jojó effektusnak is.

 

Mi tehát a végkövetkeztetés? Ha diétába kezdünk, vagy egyszerűen csak egészséges táplálkozási szokások kialakítására törekszünk, tartsuk be a napi háromszori vegyes étrend szerinti étkezést, kerüljük az étkezések közötti nassolást és a fölösleges cukrok bevitelét. Ezekkel megfelelő inzulin-glükagon egyensúlyt tudunk kialakítani és vitaminháztartásunk is rendben lesz. Természetesen azt is tudjuk, hogy a fenti szempontok szerint összeállított étrend komoly odafigyelést (Mit és mennyit?), anyagi ráfordítást (Hozzávalók megvásárlása.) és nem kevés időt (Egészséges ételek elkészítése.) követel. Erre megoldás lehet a jól megválasztott, magas fehérje- és ásványi agyag tartalmú étrend kiegészítő termékek fogyasztása.

Az oldal tetejére