Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Diétával gyógyítható a 2-es típusú diabétesz?

Diétával gyógyítható a 2-es típusú diabétesz?
Ez a kérdés egyre többször merül fel a betegséggel küszködők, és a szakértők körében is. Az angol Roy Taylor kutatási eredményeiből kiderül, hogy a cukorbetegség sok esetben visszafordítható.
A vizsgálatok kiváltó oka a 2-es típusú cukorbetegek bariátriai operációinak meglepő eredményei voltak. A radikális gyomoroperációk (Roux-en-Y-gyomorbypass) során előfordult, hogy a 2-es típusú cukorbetegség néhány héten belül jelentősen javult. Az ilyen gyomorműtéteket egyre inkább ún. metabolikus műtétként használják a nehezen beállítható 2-es típusú cukorbetegség javítására.

2013-ban már kimutatták, hogy a diabétesz tünetek javulása, nem magának a műveletnek a konkrét hatása, hanem a beavatkozás után kialakuló, drasztikus kalóriacsökkentés eredménye. (1) Roy Taylor (Newcastle) és csapata már 2011-ben felkeltette a szakértők figyelmét ebben a témában. Tanulmányaikban a szakértők rendkívül alacsony kalóriatartalmú diétával (VLCD) kezelték a 2-es típusú cukorbetegeket, 8 héten keresztül kb. napi 600 kcal-val. Nagyon gyors hatást mutattak a máj zsírtalanítására (-30% 14 napon belül). Ez az anyagcsere-helyzet jelentős javulását is eredményezte, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben. (2)

A máj központi szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) már nem teljesíti ezt a szerepet, vagy nem eléggé. A kalóriák drasztikus csökkentésével, különösen a szénhidrátbevitel csökkentésével a nem alkoholos zsírmájat rövid időn belül zsírtalanítani lehet, és így a hepatikus inzulinrezisztenciát megszakíthatjuk. (3) A szénhidrátok csökkentése mellett a fehérje, különösen a tejsavófehérje bevitele is megjelenik, fontos szerepet játszanak a pozitív hatások elérésében. (4)

A Saarlandi Egyetem tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy egy speciális formula-diéta zabrosttal, béta-glükánnal és kolinnal dúsítva (Hepashake májdiéta avagy Leberfasten nach Dr. Worm®) segíthet ezeknek a hatásoknak az elérésében 14 napon belül. (5)
Nagy-Britanniában fut egy nagy projekt (DiRECT), mely megerősíti, hogy a máj zsírtalanítására szolgáló ilyen programokkal a 2-es típusú cukorbetegség valóban fenntartható módon javítható. (6)

Azonban még mindig nincs válasz arra a kérdésre, hogy a 2-es típusú cukorbetegség mennyi ideig visszafordítható, vagy szabályozható diétával. Ha a 2-es típusú diabétesz kevesebb, mint 4 évig áll fenn, a visszafordíthatóság esélye nagyon jó, de ha több mint 8 évig fennáll, jelentősen alacsonyabbak az extrém javulás esélyei. Ezt a kérdést azonban még nem sikerült egyértelműen tisztázni, ezért folyamatban lévő tanulmányok tárgyát képezi.

Másrészt biztos, hogy a máj jelentős zsírtalanítása kétségtelenül pozitívan változtatja meg az anyagcsere helyzetét. Még akkor is, ha a cukorbetegség gyógyítása nem minden esetben fordul elő, a gyógyszerek csökkenthetők, és további kívánatos anyagcsere-hatások, például a vérnyomás, a zsír-anyagcsere stb. javulása léphet fel.
Ez azt jelenti, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek jó lehetőségük van befolyásolni betegségük menetét a diabetológus gondozásán kívül és az optimalizált gyógyszeres kezelés mellett.  
 
Irodalom:
Jackness C et al.; Diabetes 62: 3027–3032, 2013
Lim E et al.; Diabetologia 54: 2506–2514, 2011
Worm N et al.; Ernährung und Medizin 31: 67–72, 2016
Bortolotti M et al.; Clinical Nutrition 30: 494–498, 2011
Arslanow A et al.; Clin Translat Gastroenterol 7: e176, 2016
Lean M; 2019;
https://www.directclinicaltrial.org.uk/Pubfiles/Final%20accepted%20draft,%20prior%20to%20editing%20and%20corrections.pd

 
Az oldal tetejére